Csak semmi rejtegetni való!

Csak semmi rejtegetni való!

Használt lakás, ház vásárlása során mindenki tart attól, hogy mi derül ki később. Potyog a csempe? Púposodik a parketta? Lyukas a tető? Mi az, ami rejtett hiba? Ki felelős érte, kinek kell fizetni a javítást, cserét?

Mit mond erről a Kúria? Milyen iránymutatást adott ki a vitás ügyek rendezéséhez? Erről adott tájékoztatást az Érthető Jog blogon „A használt ingatlanok rejtett hibái: Mi jogos és mi nem?” címmel megjelent cikkében - Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Bővebben..

Költözött az iroda!

Költözött az iroda!

Ingatlanirodánk mostantól új helyen, de ugyanúgy a Lion Office Centerben lesz megtalálható. 

Csapatunk bővülése magával hozta az igényt, hogy egy tágasabb, kényelmesebb, több tárgyalóval rendelkező irodába költözzünk. 

Mivel a tétlenkedés nem a mi asztalunk, így csakhamar berendezkedtünk az új helyen.

Bővebben..

Hangulatos fotózás? Naná!

Hangulatos fotózás? Naná!

Nevetésben és jókedvben nem volt hiány azon a fotózáson, amelyen az iroda vett részt két hete. Ehhez hozzájárult a fotós profizmusa, a csapat összeszokottsága és állandó jó hangulata. 


Bővebben..

Lakásfestés télen? Semmi sem lehetetlen!

Lakásfestés télen? Semmi sem lehetetlen!

Lakásfelújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítünk, de festeni télen sem lehetetlen - tippek


FESTÉS TÉLEN? SEMMI SEM LEHETETLEN! A felújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük, de mi történik akkor, ha lakásvásárlás, költözés vagy más halaszthatatlan teendő miatt a renoválást télen kell elvégeznünk? Jó hír, hogy egy téli felújítástól sem kell kétségbeesnünk, megfelelő körültekintéssel hideg időben is dolgozhatunk tartósan és szépen, de mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy lassabban haladnak majd a munkálatok, és a fűtésszámlánk is vaskosabb lesz.

Bővebben..

Fektesse pénzét ingatlanba! De miért pont Debrecenben? Lássuk!

Fektesse pénzét ingatlanba! De miért pont Debrecenben? Lássuk!

Az ingatlanpiac élénkülése kézzel fogható, az ingatlanba történő befektetés újra virágkorát éli, nem árt azonban  néhány hasznos információ, mielőtt nagy fába vágjuk a fejszénket. 

Jelentős eltérések várhatók hozam tekintetében a megvásárolni kívánt ingatlan elhelyezkedésétől, valamint állapotától, típusától függően. Ahhoz, hogy gyorsan megfialtassuk pénzünket, érdemes tisztában lenni az új trendekkel, és mérlegelni, hogy mely régiókban a legjövedelmezőbb egy beruházás. Íme, egy kis segítség mindehhez. 


Bővebben..

Közös költség hátralék – A régi vagy az új tulajdonos fizessen-e?

Közös költség hátralék – A régi vagy az új tulajdonos fizessen-e?

A társasházban tulajdonnal rendelkező tulajdonostársak egyik jellemző kötelezettsége a közös költség fizetése. Időről-időre felmerül a kérdés: ha a korábbi tulajdonos közös költség tartozást halmozott fel, akkor a tartozást a korábbi vagy az új tulajdonostól követelheti-e a társasház? Sajnos e kérdésben a jogszabály nem egyértelmű és a bíróságok sem képviselnek egységes álláspontot. Nézzük, milyen értelmezések vannak a közös költség viselésére. Mit tehet a vevő annak érdekében, hogy közös költség hátralék nélkül vegyen ingatlant?


Bővebben..

Hogyan lehet szabályosan felmondani a lakásbérleti szerződést?

Lakásbérlet esetén szükség lehet arra, hogy akár a bérbeadó, akár a bérlő a bérleti szerződést felmondással megszüntesse. A felmondás akkor számít jogszerűnek, ha megfelel a törvényi rendelkezéseknek is. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a bérleti szerződés felmondása jogellenes lesz. Ezért érdemes tudni, miként szüntethető meg a lakásbérleti szerződés.

Bővebben..

5 dolog, ami garantáltan elriasztja a lakásvásárlókat

5 dolog, ami garantáltan elriasztja a lakásvásárlókat

Ha el szeretnénk adni otthonunkat, mindent elkövetünk, hogy azt a lehető legjobb színben tüntessük fel a vevők előtt. Alaposan kitakarítunk, esetleg egy felújításba is belevágunk. Így is vannak azonban olyan dolgok, amik elriaszthatják a vevőket a vásárlástól.

Bővebben..

Kisajátítják az ingatlanomat! Mit tehetek?

kisajátítás

Az állami beruházások és a fokozódó útépítések során egyre nagyobb számban fordulnak elő kisajátítások. Mint tudjuk, Magyarország Alaptörvénye is rögzíti, hogy kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.

Bővebben..

Van helye a farmernek a lakberendezésben

farmer a lakberendezésben

A farmeranyag nemcsak a nadrág funkcióját töltheti be, a megunt, kiszakadt, elfeslett farmerekből kiváló párnahuzat lehet. Több helye is van a lakásban a farmeranyagnak, ehhez adunk tippeket.

Bővebben..

Itt a legjobb élni Magyarországon

Itt a legjobb élni Magyarországon

A fővárosban az I, II., V., VI. és XII. kerületetekben a legjobb lakni, a vidéki nagyvárosok közül pedig leginkább Pécsett, Szegeden és Debrecenben – ez derült ki az Otthon Centrum által kidolgozott „életminőség-indikátora” alapján. Ez a mutató az egészségügyi ellátás, az oktatási és munkahelyi körülmények, valamint az ingatlanárakat figyelembe véve rangsorolja Budapest kerületeit és a megyei jogú városokat.

Bővebben..

Most indul csak be igazán a CSOK

Most indul csak be igazán a CSOK

Az első négy hónap adatai szerint jelentősen nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, a bankok várakozásai szerint idén az igénylések száma és a folyósított összeg is emelkedik. Az ügyfelek többsége továbbra is használt lakás vásárlásához kér csokot, de új lakás vásárlásához is egyre többen igénylik.

Bővebben..

Kisgyerek mellett is lehet gyönyörű szőnyegünk!

Kisgyerek mellett is lehet gyönyörű szőnyegünk!

Akinek kisgyerekei vannak, vagy kis kedvencét a lakásba is beengedi, háromszor is meggondolja, hogy milyen padlóburkolatot válasszon, és valószínűleg a könnyen tisztítható járólap-laminált padló kombinációnál marad, a lehető legkevesebb szőnyeg felhasználásával.

Bővebben..

Indul a gázkonvektorok kedvezményes cseréje

Indul a gázkonvektorok kedvezményes cseréje

Már csak napok kérdése, és elérhetővé válik az Otthon melege program kifejezetten gázkonvektorok cseréjét érintő köre – közölte lapunk érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Azoknak pedig, akik lakásuk energiahatékonyságának növelését más korszerűsítéssel kívánják elérni állami támogatás segítségével, sietniük kell a pályázáshoz szükséges dokumentumok beszerzésével.

Bővebben..

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

Egy nemrég publikált tanulmány konkrét példái is bizonyítják, ma akár kölcsönből is bőven megéri belevágni otthonunk energetikai korszerűsítésébe. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben többet lehet megtakarítani a rezsin, mint amennyibe maga a beruházás került. Mutatjuk a számokat.

Bővebben..

Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz, mert megbetegíthet az iroda

Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz, mert megbetegíthet az iroda

A modern és trendi iroda említésekor sokaknak a babzsákon üldögélő, a munkát pingpongozással megszakító munkavállalók jutnak eszébe. Pedig nem ez teszi csak emberközpontúvá az irodákat. Bármilyen elrendezésű és kialakítású munkahelyről is legyen szó, igazán az az iroda emberközpontú, amelyet megfelelő bútorokkal rendeztek be. A jó székben ülve nem fáradnak el olyan gyorsan a dolgozók, az asztallapja pedig felemelhető, hogy akár állva is végezhessük a munkát. A cégek nem szívesen áldoznak még ezekre a "luxus" dolgokra, pedig a dolgozók hatékonyabban végezhetik munkájukat igényeiknek jobban megfelelő környezetben.

Bővebben..

Sokaknak teher lett a nagyméretű ház

Sokaknak teher lett a nagyméretű ház

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a nagyméretű (150-250 nm-es) családi házak száma a piacon, egyre többen szeretnének megszabadulni a túl nagy ingatlanuktól. Az átlagos kínálati négyzetméterár 222 ezer forint, amit akkor lehet jelentősen meghaladni, ha komplex korszerűsítésen esett át az épület – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből.

Bővebben..

A tökéletes színű konyhabútor nyomában

A tökéletes színű konyhabútor nyomában

Konyhabútort sajnos nem cserél évente az ember, éppen ezért mikor eljön az ideje a cserének, akár egy költözés vagy egy felújítás révén, akkor rengeteg időt és energiát feccölünk abba, hogy megtaláljuk a tökéletest. A konyhabútor megtervezésénél pedig az egyik legkardinálisabb kérdés a bútor színe, általában a trendek is erre vannak a legnagyobb hatással.

Bővebben..

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek

A lakások drágulása láttán sokszor azt gondoljuk, hogy egy sajátos jelenségről van szó, ami egyedül Magyarországot érinti. Valójában azonban a világ egyre több országában tapasztalja a lakosság, hogy rég nem látott ütemben emelkednek évről-évre az ingatlanárak. Hasonló folyamatok zajlanak Kelet-Európa több országában, de az olyan távoli országok, mint Ausztrália, Kanada vagy az Egyesült Államok sem képeznek kivétel ez alól. Kevésbé látványos, de Európa vezető gazdaságában, Németországban is szokatlanul erős az áremelkedés, ami mögött összetett, globális folyamatok állnak.

Bővebben..

Mire is jó egy okosotthon?

Mire is jó egy okosotthon?

Bezártad? Kihúztad? Lekapcsoltad? Elzártad? Magadra ismersz az Égigérő Fű zaklatott házaspárjában, akik minden nap aggódva hagyták el az otthon melegét? Van egy jó hírünk: már nem csak a telefonod, de a lakásod is lehet okos. Ha megesett már, hogy bekapcsolva maradt a kávéfőző a reggeli rohanásban, a mobilodat viszont sosem hagynád el, ezt neked találták ki. De vajon mit várhatunk intelligens lakóhelyünktől?

Bővebben..

Venni vagy nem venni?

Venni vagy nem venni?

A 2008-as ingatlanpiaci válság hatása még mindig sokak emlékezetében élénken él, így van, aki már most egy ahhoz hasonló lufi kialakulását véli felfedezni. Ennél azonban bonyolultabb a helyzet, az ország egyes területeinek lakáspiaci jellemzői jelentősen különböznek egymástól.

Bővebben..

Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

A piaci szereplők egyéni élethelyzete szerint változik, hogy a lakásárak emelkedését pozitív vagy negatív folyamatként értelmezhetjük, az azonban biztos, hogy a lakások drágulásában Magyarország a régió országaival - illetve további feltörekvő országokkal - együtt jelentősen elhúzott a világ többi részétől. Hogy ez pontosan mekkora különbségeket jelent, részletesebben is kiderül a J.P. Morgan által készített elemzésből.

Bővebben..

Így lehet új fürdőszobád egy hétvége alatt!

Így lehet új fürdőszobád egy hétvége alatt!

Annyira triviális, hogy már alig merjük leírni: amikor felújításba fogunk, egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt leszünk készen vele, különösen, ha a munkálatok a konyhát vagy a fürdőszobát érintik. Ez az idő pedig elsősorban attól függ, hogy mennyire komplex a felújítás, mennyi mindent szeretnénk kicserélni, és hogy mennyire készülünk fel előzetesen a munkálatokra.

Bővebben..

Csodás volna, ha Oslo lehetne Hajdúszoboszló!

Csodás volna, ha Oslo lehetne Hajdúszoboszló!

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra való kijutás norvégok elleni selejtezőjén robbant be a szurkolói sláger, miszerint "Lesz még Oslo Hajdúszoboszló", ami alapvetően ugye az Erdély visszacsatolásának kérdéskörét feszegető rigmusra hajaz. De ami most ingatlanpiaci szempontból aktuálisabb, hogy a JLL nemzetközi ingatlan tanácsadó cég a MIPIM-re időzítve elkészítette legpezsgőbb befektetési célpontokat bemutató top30-as listáját. Hajdúszoboszló norvég "testvérvárosa" pedig maga mögé utasította az egész világot. De hányadik Budapest? És miért félnek még mindig Magyarországtól a befektetők? Második nap a MIPIM-en. 

Bővebben..

Nem fog visszavenni a lendületből a lakáspiac

Nem fog visszavenni a lendületből a lakáspiac

Berobbant az új lakások piaca, az idén folytatódik a lakáspiac élénkülése, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet - kommentálták a nyilatkozó szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a lakáspiac élénkülése egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető.

Bővebben..

Beindultak végre a lakásépítések

Beindultak végre a lakásépítések

Tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szakértők szerint idén folytatódhat a növekedés.

Bővebben..

Milyen esetben lehet a végrehajtási eljárásban ellentmondással élni?

Milyen esetben lehet a végrehajtási eljárásban ellentmondással élni?

Végrehajtási eljárásban már jóval szűkebb lehetőségek állnak az adós rendelkezésére, hogy a tartozását vitássá tegye. Ennek oka, hogy a végrehajtási eljárás sok esetben olyan döntésen vagy okiraton alapul, amelyet megelőző eljárásban az adósnak már volt lehetősége előadni a követeléssel szembeni ellenvetéseit (pl. peres eljárás, fizetési meghagyás). Míg kivétel például a közjegyzői okiratba foglalt követelés végrehajtása, amikor alapesetben nem kerül sor bírósági eljárásra. A közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást viszont van lehetőség vitatni ellentmondás formájában. Így, a már jogerős fizetési meghagyással szemben rendszerint nem lehet élni ellentmondással. Egy kivétel mégis van ez alól, nézzük meg most ezt.

 

Bővebben..

A földszinti lakások varázsa

A földszinti lakások varázsa

Bár a múlt század elejéig földszinti lakásban élni kiváltság volt, a lakásvásárlási szempontok változásával veszített presztízséből az utcaszint. Ez a tendencia az árakban is jelentkezett. Az építtetők különböző módszerekkel igyekeznek feldobni ezeket az ingatlanokat – bár van néhány olyan előnyük, ami továbbra is keresetté teszi őket a piacon. Vidéken ráadásul két okból is sokkal jobban szeretik a földszinti lakásokat.

Bővebben..

Rákattantak a befektetők a magyar logisztikai ingatlanokra

Rákattantak a befektetők a magyar logisztikai ingatlanokra

Erős marad a bérlői érdeklődés a hazai logisztikai ingatlanok piacán, és mivel a jelenlegi állomány telített, várhatóak új fejlesztések ebben az évben is - mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője a társaság keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.

Bővebben..

Kipukkadni látszik a lufi: 10 százalékot is lehet alkudni a lakás árából

Kipukkadni látszik a lufi: 10 százalékot is lehet alkudni a lakás árából

Miközben az eladási árak már elkezdtek korrigálni az elmúlt két év lendületes emelkedését követően, addig az eladók egy része erről mintha nem akarna tudomást venni. A hírek hatására megpróbálják megkötni a “nagy üzletet", vagyis az általuk megálmodott árakon értékesíteni az ingatlanaikat. Ez azonban ma már nem megy. Az ingatlantulajdonosok az elmúlt időszak áremelkedésről szóló hírei és szakértői nyilatkozatai hatására még mindig azt hiszik, hogy bármilyen összegért el tudják adni a lakásaikat, amit el tudnak képzelni. Nem veszik figyelembe, hogy a korábbi, emelkedő trend - amelynek hatására beárazzák a lakásaikat - a tavalyi év vége felé megfordult.

Bővebben..

Megéri a céges ingatlanvásárlás?

Céges Ingatlanvásárlás

Az ingatlanpiac felívelése nemcsak a lakásvásárlásokat pörgette fel, hanem hatott az üzleti célú ingatlanok vagyis az irodák és üzlethelyiségek kereslet alakulására. Ezt a szegmens vettük górcső alá, a legfontosabb kérdések megválaszolásában Vincze Krisztián, a GDN Hitelcentrum vezetője volt segítségünkre.

Bővebben..

Lemondás az öröklésről – Mit tegyünk, ha nem akarunk örökölni?

Örökség

Több okból is előfordulhat, hogy valaki nem szeretne örökölni. Ilyenkor többféle lehetőség is van annak megoldására, hogy az illető ne örököljön az örökhagyó után. Az egyik lehetőség az öröklésről való lemondás. Míg a másik gyakran alkalmazott út az örökség visszautasításának lehetősége. Miként lehet lemondani az öröklésről? Mi a lemondás jogi hatása? Mi a különbség az örökség visszautasításához képest?    

Bővebben..

CSOK 2016- banki beszámolók

banki beszámolók

A CSOK remekül sikerült beharangozója után 2017. lehet az első év, amikor a számok és a gazdaság is igazolhatják majd a kormány otthonteremtési programjának sikerét.

Bővebben..

Kutya egy dolog

Kutya a lakásban

Irányadó döntés született ma a Fővárosi Törvényszéken! Ezzel megszűnt a társasházak visszaélésének lehetősége. Nem szólhat bele a társasház, hogy tarthatsz-e kutyát a lakásodban.

Bővebben..

Új lakások áradata érkezik, jöhet a költözés!

Új lakások áradata

Két év alatt 15-20 ezer új lakást várnak a piacra.
Idén 20 százalékos volt az árnövekedés a használt lakáspiacon, ettől némileg elmaradt az új ingatlanok piacán. A növekedéshez jelentősen hozzájárult a lakáshotelek terjedése.

Bővebben..

Így dobtam fel az albérletem

Így dobtam fel az albérletem

Kialvatlanság, dobozok, újságpapír minden mennyiségben, bőröndök, káosz van. Frissen költöztem be, de a csomagolás helyett a berendezésen pörögtem.

Bővebben..

Milyen gyorsan szabadulhatunk meg ingatlanainktól?

Panellakások

Tavaly a családi házak átlagos értékesítési ideje az előző évhez képest 14 százalékkal, 189 napra csökkent, a tégla építésű társasházi lakásoké az előző évihez hasonló maradt. A panelek átlagos eladási ideje viszont 15 százalékkal emelkedett. A lakásértékesítési idő minden szegmensben a fővárosban a legrövidebb.

Bővebben..

A hazai lakások fele 1946 előtt épült

A hazai lakások fele 1946 előtt épült

Településeink lakásállománya ugyanakkor jelentős változáson ment keresztül a háború utáni újjáépítési időszakban, nagyrészt a szocialista lakásépítési programok eredményeként, illetve a 2000 után beindult építkezések hatására.

Bővebben..

Lassan már csak a Monopolyban lesz ingyenes a parkolás

Lassan már csak a Monopolyban lesz ingyenes a parkolás

Parkolási kérdésekben dönt a közgyűlés. Felére csökkenhet a lakossági kedvezményes bérlet ára, a Kölcsey Központ mélygarázsára jöhet a nappali bérlet.
A jövő heti ülésén várhatóan módosítja a parkolásról szóló rendeletet Debrecen közgyűlése. Pacza Gergely városfejlesztési főosztályvezető előterjesztése részben a fizetős parkolókat üzemeltető DV Parking Kft. javaslatain alapul.

 

Bővebben..

Miként szerezhet külföldi személy ingatlantulajdont Magyarországon?

Miként szerezhet külföldi személy ingatlantulajdont Magyarországon?

A külföldiek ingatlanszerzése külön szabályozás alá esik Magyarországon, mivel mindig különleges és gyakran kényes kérdés volt, hogy mennyire és milyen feltételekkel engedhető meg az ő tulajdonszerzésük. Jelenleg is külön jogi szabályozás rendelkezik a külföldiek ingatlanszerzésének menetéről és feltételeiről. Ki számít külföldinek? Melyek a külföldiekre vonatkozó legfontosabb ingatlanszerzési szabályok? 

 

Bővebben..

Mikor lehet elállni a szerződéstől?

Mikor lehet elállni a szerződéstől?

A szerződés megszüntetésének egyik módja a szerződéstől való elállás. Elállásra jogi szempontból tehát egy már megkötött szerződés esetén van lehetőség, míg a szerződéskötést megelőzően a szerződéskötési szándéktól való „elállás” nem jelent jogi értelemben vett elállást.  Természetesen a szerződéstől való elállásra meghatározott feltételek fennállása esetén van lehetőség. Mikor lehet a szerződéstől elállni, és mik az elállás következményei?  

Bővebben..

Valóban jó befektetés a lakás?

Valóban jó befektetés a lakás?

Ma Magyarországon a legtöbb ember, ha csak teheti, ingatlanvásárlásba fektet – mondják a szakértők és így látja ezt az utca embere is. A kisebb-nagyobb válságok ugyan megingathatták a lakáspiac jövedelmezőségébe vetett hitünket, de ha van megtakarításunk, azt elsősorban mégis lakásba fektetjük. Talán kevesen gondolunk vásárolt ingatlanunkra egy gondozásra szoruló haszonállatként, Ditróy Gergely, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint pedig ilyen szemlélettel lehet csak igazán jó a befektetés: „Az ingatlan olyan, mint egy haszonállat. Ahhoz, hogy folyamatosan, jó minőségben tejeljen, állandó törődést igényel.”

Bővebben..

Legyen ott Ön is az Ingatlanbörzén!

Legyen ott Ön is az Ingatlanbörzén!

Az immáron másodjára megrendezésre kerülő Debreceni Ingatlanbörzén ismét ott leszünk kiállítóként. Most Önnek is lehetősége nyílik, hogy ingatlanja megjelenjen a rendezvényen!

Bővebben..

CSOK-ot akar? Jó hírünk van

Biztató bejelentést tett közös sajtó tájékoztatójukon a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Novák Katalin és a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Dömötör Csaba. Arról tájékoztattak, hogy a kormány döntése alapján több könnyítést is bevezetnek a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésnél, illetve bővült a jogosultak köre is.

Bővebben..

4 tévhit a közös tulajdonnal kapcsolatban

4 tévhit a közös tulajdonnal kapcsolatban

A közös tulajdon a köztudatban is széles körben ismert fogalom, bár e fogalom tartalmával kapcsolatban már számos tévhit és félreértelmezés létezik. Sokak számára zavaros például a közös tulajdon osztatlan volta, és sok félreértés adódik az elővásárlási jogból, és a költségviselésből is. Nézzünk most meg néhányat ezek közül a tévhitek közül.

Bővebben..

Sok a szélhámos ingatlanközvetítő a felpörgött ingatlanpiacon

Az emberek legnagyobb vagyontárgyára kötött üzletnél legyünk körültekintőek, nem csak az adás-vételi szerződésnél, már az ingatlanközvetítő kiválasztásakor is! Ellenőrizzük a választott közvetítőt a jegyzőknél, a szakmai névjegyzékben, olvassuk végig a szerződéseket, kérjünk referenciákat és ne feledjünk utánanézni a cégeknek a nyilvános adatbázisokban.

Bővebben..

A NAV célkeresztjében az Airbnbzők?

A NAV célkeresztjében az Airbnbzők?

A NAV megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást - olvasható az NGM közleményében.

Bővebben..

Gondoltunk a kisgyermekesekre

gyereksarok

Nyár lévén a bölcsödék és óvodák nyári szünideje miatt sok kisgyermekes szülőnek okoz fejtörést a gyerekek elhelyezése, míg ügyintézni, vásárolni, tenni-venni kel menni. erre gondolva kialakítottunk egy gyermek játszósarkot az irodánkban!

Bővebben..

Havi 60 ezer forint alatt nemigen lehet jó albérletet találni Debrecenben

kiadó, bérelhető, albérlet

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után elindult az albérletvadászat időszaka. Az egyetemi városok, köztük Debrecen ingatlanpiacán is érezhető a megnövekedett érdeklődés. A ponthúzás óta 20 százalékkal nőtt lakások és albérletek iránti kereslet a városban. Itt a legkisebb méretű albérletek havi díja 60 ezer forinttól indul.

Bővebben..

Nem kellenek az ingyen telkek

Nem kellenek az ingyen telkek
Noha több vidéki település is már évek óta kínál ingyenes telkeket az ott letelepedő fiatal családoknak, ennek ellenére nem tolonganak a parcellákért - írja a Magyar Nemzet. Vannak ugyan kivételek, a legtöbb faluban azonban csak egy-két telket igényeltek, de olyan is volt, ahol egyetlen jelentkező sem akadt.

 

Bővebben..

Költözz a Nagyerdőre, fesztiválozz szomszéd jeggyel!

Az ingatlanvásárlók körében töretlenül népszerű Nagyerdő nemcsak madárcsicsergéstől hangos, mától felpezsdül az élet, elkezdődött a Campus fesztivál. A Nagyerdőn lakók pedig kedvezményes "szomszédjeggyel" élvezhetik a zenei programkavalkádot. Szemezgess nagyerdei ingatlanjaink közül és jövőre fesztiválozz te is, mint "szomszéd"!

Bővebben..

Hihetetlen, mennyi pénz ömlik a hazai ingatlanpiacra

Hihetetlen, mennyi pénz ömlik a hazai ingatlanpiacra

2016. első félévében 910 millió euró értékben köttettek tranzakciók a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon, ami több, mint a tavalyi év teljes volumene. Az év hátralévő részében folytatódhat a növekedési trend, az év végére elérheti a 2 milliárd eurót is a megvalósított tranzakciók összértéke - derül ki a JLL legfrissebb elemzéséből.

Bővebben..

A lakásvásárlás legfontosabb buktatói

A lakásvásárlás legfontosabb buktatói

A legtöbb ember életében ritka pillanat a lakásvásárlás, miközben ilyenkor akkora összeg megy át a kezünkön, amekkorával a hétköznapokon ritkán találkozunk. Ezért különösen fontos, hogy rajta tartsuk a szemünket a részleteken, és alaposan tájékozódjunk, mielőtt elkötelezzük magunkat egy ingatlan mellett. Összeszedtünk néhány fontos lépést, amit nem érdemes kihagyni, ha okosan szeretnénk lakást vásárolni.

Bővebben..

Felel-e az ingatlan eladója a rejtett hibáért?

ingatlan jog

Az ingatlan vásárlást jó esetben alapos egyeztetés és megtekintés előzi meg a vevő részéről. Ennek ellenére időről-időre előfordul, hogy utóbb olyan hiba merül fel, ami a vásárláskor nem volt ismert. Gyakori tévhit, hogy az ingatlan vagy más dolog eladója nem lehet felelős az eladott dolog olyan hibájáért, ami a szerződéskötéskor nem volt ismert. Ez azonban sok esetben nem igaz. Milyen hibákért felel az eladó és milyen hibákért nem?  

Bővebben..

Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon

ingatlantrendek, ingatlanpiac, áremelkedés, fellendülés

A válság óta tavaly történt meg először, hogy országos szinten is pozitív változásokat láthattunk mind a lakáspiaci forgalom, mind az árak tekintetében – derül ki a NAV adatbázisára épülő OTP Lakóingatlan Értéktérképből. Az adásvételek számának bő egyharmados növekedése rendkívül jelentős a korábbi évek stagnálása után. Az árváltozások tekintetében még meglehetősen vegyes a kép. Főként Budapesten és a nagyvárosokban indultak el pozitív irányú folyamatok, illetve messze kiemelkedik Győr-Moson-Sopron megye teljesítménye. Az árak tavaly év végén nominálisan még mindig az egy évtizeddel ezelőtti szinten álltak.

Bővebben..

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

A MIOSZ kíváncsi volt a Debrecenben zajló ingatlanpiaci jellemzőkre. Ezzel kapcsolatban kérdezett bennünket újságírójuk.

Bővebben..