Ha nincs, aki képviseljen bennünket a döntő pillanatban, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

 

1. Hidegvér: Maradjunk nyugodtak! Bármilyen kellemetlen, vagy nem tetsző ajánlatról, feltételről van szó, őrizzük meg hidegvérünk.

 

2. Türelem: Alku esetén mindig komoly tényező a határidő. Ne dőljünk be elsőre annak, akinek ha most rögtön nem adunk választ máris másik ingatlanra tesz ajánlatot. Lehet ez esetben nem is igazán akarja az ingatlanunk megvenni.

 

3. Határidők: Az előzőhöz hasonlóan állítsunk mi is határidőket! Ne legyen erőszakos, nyomulós, de ne is nyúljon hetekre a válasz elfogadása. Kérjük meg tárgyaló partnerünk, hogy 1-2 napon belül jelezzen vissza döntésével, egyéb kérdésével kapcsolatban.

 

4. Gondolkodjunk komplexen: Az áralkuban az ár csak egyetlen tényező. Ha van a felek közt még eltérés, ajánljunk fel valamit cserébe. Gyors kiköltözés, korábbi birtokbaadás, hosszabb fizetési ütem, az ingatlanban maradnak bizonyos ingóságok, bútorok, gépek, álljuk az ügyvédi költségeket és ehhez hasonlók.

 

5. Tájékozódjunk előre a költségekről: Ismerjük a legfrissebb adózási és illeték szabályokat, mert lehet egy régi, vagy rossz információ miatt kedvezőtlenebbül járunk, mint ahogy azt előre számoltuk. Ez lehet már csak jóval a megállapodásunk, vagy a szerződés után derül ki.

 

6. Csak őszintén: semmi esetre se próbáljunk blöffölni, félre informálni. Amint ennek csak gyanúja felmerül a másik tárgyalófélben, nagy valószínűséggel eláll vételi szándékától. Ne ijesztgessünk más, nem létező ajánlatról sem a magasabb vételár reményében!

 

7. A legalsó ár: Gyakran hangzik el a kérdés vevőnktől: "Mi az utolsó ár?" Természetes, hogy ezt az információt nem érdemes kiszolgáltatni, sok esetben ezek után abból az árból próbálnak tovább alkudozni. Sőt elveszítjük annak lehetőségét, hogy magasabb ajánlatot kapjunk. Kérjük meg a vevőt, tegyen ajánlatot, amit megfontolhatunk!

 

8. Kevesebb érzelem: Igyekezzünk az érzelmi tényezőket háttérbe sorolni. Lehet, hogy partnerünk bizonyos érvei az áralku során bántónak tűnhetnek. De ne feledjük, mi sok emléket kötünk az adott ingatlanhoz, neki pedig egyelőre csak egy épület. Ha megsértődünk, nagy valószínűséggel nem születik megállapodás köztünk.

 

Ha mindezek nehezünkre esnek, soha nem éltünk még át hasonló szituációt, gyakorlatlan, rutintalan tárgyaló partnerek vagyunk, inkább bízzuk szakemberre a dolgot! Sokkal többet tudunk nyerni az Ő segítségével, mint amennyibe a munkája kerül számunkra.